Kasza Orkiszowa Manna 500g Bio Babalscy
Ekologiczna Kasza manna orkiszowa
Orkisz to pradawne zboże o wielu właściwościach odżywczych i zdrowotnych, do których już 8 tysięcy lat przed naszą erą przekonali się jego smakosze. Po latach zapomnienia, dziś na nowo cieszy swoim bogatym smakiem oraz wartościami. Ziarna orkiszu zawierają wiele cennych substancji, takich jak witaminy z grupy B, E, A oraz D. Bogactwo kwasu krzemowego i błonnika pokarmowego nadają ziarnom wiele cech prozdrowotnych. Ponadto występujące w nim pierwiastki pełnią lecznicze funkcje wielu dolegliwości.
Właściwości
Kasza manna orkiszowa produkowana jest z mielonego ziarna orkiszu. Osoby z nietolerancją glutenu (celiakia) powinny unikać kaszy manny orkiszowej, ze względu na jego zawartość w ziarnach. Kasza manna orkiszowa ma podobne wartości odżywcze do kaszy manny pszennej, ale może zawierać różne ilości składników odżywczych, takich jak białko, żelazo czy witaminy.
Kasza manna orkiszowa ma wiele cennych właściwości odżywczych, które czynią ją wartościowym składnikiem diety. Zawiera białko, które jest istotne dla budowy i regeneracji tkanek oraz dla funkcjonowania organizmu. Jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit, a także pomaga utrzymać uczucie sytości. Kasza manna orkiszowa dostarcza węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii dla organizmu, utrzymują stały poziom cukru we krwi i dają uczucie długotrwałego nasycenia. Jest źródłem żelaza, które jest niezbędne do transportu tlenu we krwi oraz dla ogólnego prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kasza manna orkiszowa zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1) czy niacyna (B3), które odgrywają ważną rolę w przemianie węglowodanów na energię i wspierają układ nerwowy. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą.
Zastosowanie
Kasza manna orkiszowa, podobnie jak inne rodzaje kaszy, może być używana do różnych potraw i dań. Do czego zatem można wykorzystać kaszę manną orkiszową? Można przygotować smaczny budyń orkiszowy, gotując kaszę manną orkiszową w mleku z dodatkiem słodzidła i aromatycznych przypraw. Kasza manna orkiszowa może posłużyć jako składnik do przygotowania różnego rodzaju klusek i krokietów, zarówno słodkich, jak i słonych. Można je podać jako danie główne lub dodatek do dań mięsnych. Kolejną opcją są placki orkiszowe. Przygotowujemy je łącząc kaszę manną orkiszową z jajkami i mąką, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Kasza manna orkiszowa wykorzystywana jest także do przygotowywania różnego rodzaju deserów, takich jak babeczki, muffiny czy ciasta. Doskonale smakuje ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem owoców, orzechów czy miodu. Kasza manna orkiszowa może być stosowana jako nadzienie do pierogów, w połączeniu z owocami, serem lub innymi składnikami.
Warto zaznaczyć, że kasza manna orkiszowa ma nieco inny smak i teksturę niż tradycyjna kasza manna pszenna. W jej smaku wyróżnia się obecność delikatnych nut orzechowych.