Kaszka 4 Zbóż 200g Helpa
Bio Kaszka 4 Zbóż Czary Mamy
To mieszanka czterech naturalnie bezglutenowych zbóż – proso, gryka, amarantus i komosa ryżowa.
Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.
Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.
Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Proso
Jest lekkostrawne, delikatne, spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów
Gryka
Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Komosa ryżowa
Jest rośliną z rodziny szarłowatych, inaczej zwaną quinoa. Jej pochodzenie, tak samo jak w przypadku amarantusa wywodzi z się z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od przeszło 5000 lat. Jej nasiona bogate w skrobię wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą – wysoka zawartość białka naturalnie bezglutenowego, wapń o bardzo wysokiej przyswajalności, dobre źródło manganu oraz miedzi. Komosa ryżowa, w przeciwieństwie do zbóż, zawiera cenne dla naszego zdrowia związki aktywne jak flawonoidy, wspierające mechanizmy obronne naszego organizmu.
Amarantus
Należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Jego korzenie wywodzą się ze starożytnych ludów Ameryki Południowej: Azteków, Inków i Majów. Niedawno odkryty na nowo, coraz częściej nazywany zbożem XXI wieku. Nasiona amarantusa zawierają mnóstwo białka, bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm. Są ponadto bogate w żelazo, magnez i wapń; nie zawierają glutenu. Amarantus wyróżnia lekko orzechowy smak. Polska nazwa szarłat, wskazuje na szkarłatne pióropusze, jakie porastają wysokie łodygi tej rośliny